På et tre nær deg henger menyene!

15. mars 2022

På et tre nær deg henger menyene! Eller informasjonstavler som viser hvilket eldorado av turmuligheter vi har i Tønsberg og Færder. Kystens egenart med lukt av tang og tare er et stort pre for oss her. Du kan finne mange steder der du kan vandre relativt uhindret langs strender i kystlandskapet. Ja, faktisk, du vil lett finne kyststier der du kan vasse med ett bein i vannet, sitte på et svaberg, nyte stillheten og matpakka. Naturen har lekt seg med å skape de mest iøynefallende formasjoner vakkert dandert med trær, blomster og ville vekster. Selv om vi er i et passe urbant område. Her vil vi dele noen av disse verdifulle områdene med deg. Fordi vi vet at turopplevelser gjør deg godt!

Med en viss spenning kan du gi deg innpå en sti du aldri har gått før. Blomster, fjellformasjoner og naturens eget språk vil fylle turen din med ubeskrivelig glede. Hva venter deg bak neste knaus? Du treffer hyggelig mennesker og kan slå av en prat, ja, få kunnskap om stedet. Det er merket milevis med turstier i vårt område. Allemannsretten er i mange områder sikret. Du kan selvsagt klare å gå deg bort, men vi er ikke i de dypestore skoger eller på svære fjellvidder, så det er små geografiske avstander til hus eller vei. Dessuten har du gode hjelpemidler som for eksempel UT.no eller flere tur-apper. Ja, det er fortsatt lov å ha med seg kart (og kompass), men det er litt gammeldags i disse mobilaktive tider.

Vårt kystlandskap her i Tønsberg, på Nøtterøy, Hvasser og Tjøme har lange historiske tradisjoner. I Teglkastellet på Slottsfjellet satt Magnus Lagabøte på 1200-tallet og skrev LANDSLOV for Norge. Det var den første lov som skulle sikre norske borgere allmennemuligheter til friluftsliv. Nå kan vi kople turopplevelser med å se kulturminneroghistoriske steder. Et godt eksempel er Hellastranda på Nøtterøy der Hella gravfelt er rikt på kulturminner med gravhauger fra yngre jernalder.

Tekst: Jan Petter Bergan

Turtips:

Tjøme syd : Moutmarka og «den italienske porten»

Finn fram til «den italienske porten» på Tjøme. Fra Moutmarka går du nordover til Treidene. Her finner du en spesiell formasjon i landskapet og en ganske spennende historie om et italiensk seilskip som forliste utenfor Tjøme. Mannskapet berget seg iland og bygget et minne inne på stranda. Fint å parkere ved flere parkeringsplasserlangs Moutmarka og følge turstimerker.

Nøtterøy vest : Hellalangs Vestfjorden

Utgangspunktet kan være Hellastranda, en kort vei gjennom skogen ned til stranda. Parkering kan skje ved golfbanen, og da må du gå litt langs Hellaveien. Det er flott turstilangs Vestfjorden sydover til Ørastranda og videre mot Holmen og helt til Tenvik. Informasjonstavle på Hellastrand.

Tønsberg : Kyststien fra Vallø til Karlsvika

Enten fra Vallø (parkering ved Vallø kirke) og nordover langs strendene Ringshaug og Skallevold eller motsatt fra Karlsvika (parkering) og sørover. Merket kyststi hele veien.Nærmere sjøen kommer du ikke.

Tønsberg : Rakkåsstien

Fra Greveskogen idrettspark (parkering). Ikke helt kystnært, men fine stier i Greveskogen, forbi Eik, til Rakkås og Jareteigen. Her er det informasjonstavler underveis. Denne turen kan kombineres med kulturstien Bergstien og historien om Berg interneringsleir under krigen.

Nøtterøy : Tenvik

Fra Tenvik (parkering) og langs sydenden av Nøtterøy. Gå langs stranda til Storebukt og mot Vrengensundet. Merket tursti hele veien, men fra Kjøpmannsskjær kan du brukelokale småveier tilbake til Storebukt og Tenvik.

Tønsberg : «Fuglekassestien» på Ilebrekke

Opplev minst 60 fargerike fuglekasser med tekst og hilsen. Parkering ved Maxbo Ilebrekke. Start kan være fra Ingrids vei i retning Tønsberg, langs gangog sykkelveien. Hyggelig tur for hele familien.

Flere aktuelle saker