Nå skal vikingene på tokt i Europa

26. april 2023

Over 1000 år etter at de siste vikingtokter fant sted, er det igjen klart for en ny tokt. Denne gangen er det vikingskipet Saga Farmann som skal reise nedover Europa.

Nede på Vikingodden, utenfor Quality Hotel ved Brygga, holder Stiftelsen Oseberg Vikingarv (OVA) til. Her tar «vikingene» i Tønsberg vare på vår unike middelalder- og vikinghistorie ved å bygge vikingskip, formidle kunnskap og opplevelser.

Ut på tokt

En av de største hendelsene for OVA i år, og de neste årene, er den planlagte tokten nedover i Europa. Lørdag 29.april klokken 13.30 går startskuddet fra Brygga i Tønsberg for Saga Farmann. Da legger mannskap og skip ut på en ferd som skal vare i flere år.

Ideen og tankene til denne tokten kom fra Eivind Lutehn allerede i 2014, og nå – ni år senere er ideen en realitet. Ole Harald Flåten i OVA forteller at de har brukt de siste tre årene på å planlegge ferden fra Tønsberg. I fire år skal Saga Farmann være på tokt. Først skal de blant annet til Tyskland og Istanbul, før de i 2024 skal gjennomføre et Middelhavsseilas og i 2025 er det Frankrike og de Britiske øyer som står for tur.

– Det er mange grunner til at vi ønsker å gjennomføre en slik tokt, blant annet fordi vi ønsker å markedsføre Tønsberg og vår vikingregion i Europa. På denne måten kan vi formidle de mulighetene som finnes i Tønsberg, både med tanke på opplevelser, men også næringsliv. I tillegg ønsker vi å videreføre den store eventyr- og oppdagelsesgleden som vikingene hadde, sier Ole Harald.

Populært blant turister

Han kan fortelle at helt siden OVA begynte å bygge Saga Oseberg i 2010 har «vikingene» på Brygga hatt besøk av over 60 store internasjonale film- og TV-selskaper, i tillegg til at de har merket en markant økning i besøkende fra hele verden.

– Interessen for vikingtiden er enrom i store deler av verden, og med en slik tokt blir vi en seilende reklame for Tønsberg. Vi skal gjennom denne tokten gjøre vårt for å få flere turister til byen vår.

Og når Saga Farmann nå skal ut på tokt blir dette grundig dokumentert. VIASAT har tidligere lagt to dokumentarer om Vikingveien, og når skipet nå legger ut på tokt blir VIASAT nok en gang med ombord for å lage en dokumentar om reisen.

– Da gjør vi som vikingene

I tre år har gjengen planlagt reisen, og Ole Harald forteller at de har hatt mye kontakt med lokale ressurser og ambassader i landene de skal til, samt i Norge.

Ikke bare skal ruter planlegges og reiseveis legges, det skal også tas hensyn til sikkerhet. Ole Harald understreker at skipet svarer til alle krav som norske, tyske og europeiske sjøfartsmyndigheter har. Med andre ord blir sikkerheten til mannskapet godt i varetatt.

– Saga Farmann skal kunne klare det meste av vær, men vi tar ingen sjanser. Skulle været bli veldig dårlig, gjør vi som vikingene – nemlig venter, sier Ole Harald.

Her kan du følge ferden til Saga Farmann: InstagramFacebook

Foto: Saga Farmann båtlag

Flere aktuelle saker