Idyllisk handel på Tjøme

22. juni 2021

Et lite stykke inn på den ytterste øya, rett før havet for alvor åpner seg og saltvannet vasker vekk eksosen. Der hverdagen er for noen, og ferien for mange. Der finner vi et idyllisk handelssenter som byr på koselige småbutikker. Tjøme sentrum holder åpent hele året, og gjør seg nå igjen klare for en sommer litt utenom det vanlige.

Butikkoversikt
finner du HER

Hyggelige restauranter og butikker

dager i uka på Tjøme

-Den perfekte sommerdagen? Nina spør drømmende. -Ååå, da er det blide mennesker over alt her på Tjøme, på kryss og tvers i sentrum. Det er godt vær. Varmt, og det har det vært noen dager. Lenge nok til at folk vil ta en handlepause fra sol og saltvann. Det er fastboende vi kjenner godt som stolt bruker plassen sin, og som nyter en kopp iskaffe, og besøkende som får ta del i den unike atmosfæren vi har her ute, fortsetter hun.

 

Nina Høier som er daglig leder på det innholdsrike kafeen Skafferiet med interiør og klær,

er en av de mange entusiastene som gjør at Tjøme sentrum byr på den helt unike idylliske småbyfølelsen. En tur innenfor dørene på de mange små og intime butikkene gir raskt følelsen av nærhet. Den ansatte bak disken smiler og hilser, og det er som om vi er gamle kjente.

 

-Det er veldig mye hyggelige folk som jobber her. Kundene er også ekstra hyggelige her. Selv om vi har mange nye innom hele tiden, er det mange kjente fjes. De som bor her på øya bruker butikkene, og det gjør at vi har et tilbud hele året, forklarer Høie.

 

For selv om Tjøme er kjent for å være en sommerplass, og at det er et ekstra yrende liv om sommeren er det godt driv i butikkene hele året.

 

-Det er viktig for oss å være en plass for de som bor her. Tjømlingene er stolte av det vi har sammen her, og vi er heldige som har mange innom på besøk. De er flinke til å ta vare på de lokale tilbudene. Vi opplever at det er flere besøkende hele året nå enn for noen år siden. Flere og flere bruker hyttene sine også vinter og vår, og det er mange dagsturister til nasjonalparken, forklarer Høier.

 

Selv har hun i likhet med flere andre butikker i Tjøme sentrum valgt å ha åpent hver dag hele året. Tjøme som et turistmål gjør at Tjøme sentrum kan holde åpent søndager.

 

– Det er et viktig fortrinn vi har, og som gjør at vi får kunder innom som er på besøk på øyene. Vi opplever at det kommer folk hit fra store deler av landet. Sist søndag var det en hyggelig familie fra Son innom oss på sin dagstur, sier Høier.

 

Noe av den gode omsetningsveksten flere av butikkene opplever mener hun at henger sammen med verdien av at Tjøme er hyggelig og nær, og at det bys på noe unikt.

 

-Vi opplever at Tjøme har et godt rykte. Her er det mange små og personlige butikker, og det er høy kvalitet på det som selges her. Etter hvert har det også blitt en variert butikkmiks med klesbutikker, barneklær, vinmonopol, blomster, kafeer og interiør, hun trekker pusten og butikknavn og kjente varemerker ramses opp som perler på en snor.

 

Nå er de i full gang med å planlegge for sommeren. I år, som sist sommer, ser ut til å by på litt andre utfordringer enn de normalt er vant med.

 

-Vi har høy omsetning om sommeren, og det gjør at vi må være litt flere folk på jobb og ta inn litt mer varer. Norgesferie sist sommer var fint for oss her, og reddet totalen for året. Jeg har tenkt mye på hvor heldige vi var som fikk lov å ha kunder på besøk i vår høysesong. Vi håper vi får holde åpent i år også, men vi er smertelig klar over hvor sårbart det er helt frem til samfunnet åpner for fullt. Man kan vel si at jeg gleder meg til sommeren, men at det er en skrekkblandet fryd. Det som er helt sikkert er at vi skal ta godt vare på kundene våre, pandemi eller ikke pandemi, avslutter Høier.

 

Flere aktuelle saker