Et lyspunkt i skjærgården i 200 år

26. februar 2022

fulehuk fyr sett fra drone

Selv om Fulehuk fyr ikke lenger lyser vei for båtturistene er det et kjent landemerke i Færder nasjonalpark. Nå er fyret et eksotisk reisemål, med over 1000 overnattende gjester i året.

Fyrlykten på Fulehuk fyr ble tent første gang 1. november 1821. Fyret sørget for sikkerhet ytterst i Oslofjorden frem til 1989, da Hollenderbåen overtok funksjonen. Gjennom 2021 markeres fyrets 200års jubileum.

-Feiringen skal vise frem historien, men likefullt videreutvikle fyret som en viktig arena for kultur, kunnskap, natur og opplevelser i Færder Nasjonalpark, forklarerThorvald M. Haraldsen i foreningen Fulehuks Venner.

Siden 2006 har den engasjerte og arbeidsomme foreningen utviklet og oppgradert bygningsmassen, bryggeanlegget og uteområdet. Det er ogsåf oreningen som er vertskap for alle gjestene som besøker fyret.

-Fyrturisme er eksotisk. Det er noe helt spesielt med å bo her ute. Årlig overnatter ca.1000 mennesker på fyret i forbindelse med selskap, seminarer og turer med familie og venner. I tillegg kommer mange dagsturister til fyret, særlig i sommersesongen, forklarer Haraldsen.

Nå skal de feire fyrets 200 års jubileum gjennom å vise fremFulehuk, dens historie og betydning.

-Vi skal ha blant annet ha seminarer og kurs, konserter, kunstutstilling og bokutgivelse for å nevne noe. Vi gleder oss til at enda flere får oppleve det fantastiske lyspunktet i nasjonalparken vår, avslutter Haraldsen.

Flere aktuelle saker