Et eldorado for kajakkpadling

12. oktober 2021

Foto: Vigdis Askjem

Stille glir de bortover, helt nær havoverflaten. Det eneste som høres er lyden av årene som drar seg gjennom vannet på stø kurs mot en holme for en pust i bakken. Kajakkpadling har blitt et vanlig syn i skjærgården vår. I tillegg til en stor padletrend mener ekspertene at det er spesielt to grunner til padleinteressen.

-Skjærgården her er uslåelig. Den er vakker og veldig tilgjengelig. Det tar en halvtime fra det urbane livet til man kan få de største naturopplevelsene der du sitter i kajakken midt mellom tusenvis av holmer og skjær i en nasjonalpark, sier Tine Raisbæk.

Sammen en liten håndfull andre aktører som driver med kursing har hun gjennom sitt firma Kajakkpadling.no vist vei til mange nybegynnere. Også Færder Kajakk opplever stor pågang på kurs og turer, og instruktør Vigdis Askjem deler entusiasmen for skjærgården i Færder nasjonalpark som padlearena.

 -Ja, det er ingen tvil om at vi er heldige! I tillegg har vi et klima her som gjør at padlesesongen er lang. Det er mange fine sandstrender, flotte teltplassen og tilrettelagt med toaletter på mange av øyene. Hver sommer kommer det padlere hit fra andre land og andre steder i Norge for å oppleve omgivelsene våre. Og de kommer tilbake igjen, sier hun.

De har begge opplevd en økning i interessen for kurs de siste årene, og flere kommer på kurs. Selv om det ikke er et krav for opplæring for å ferdes i kajakk er det mange som har mye glede av å være med på noen timers instruksjon.

 -Det å mestre er noe vi alle liker, og på kurs ser jeg at deltakerne får mer glede av kajakkpadling. De blir rett og slett bedre padlere med god teknikk og fokus på sikkerhet, sier Raisbæk.

Ønsket om å gi gode padleopplevelser deles også med det offentlige. I besøksstrategien til Færder og Tønsberg er det fokus på skjærgårdsopplevelser, og kajakkpadling spesielt. I tillegg har fylkeskommunen etablerer padleled, og padlehuker på Ildverket og Østre Bolæren.

-Vi opplever en økning år for år og setter opp ekstra kurs på grunn av stor etterspørsel. Det er en glede at flere oppdater kajakkpadling som rekreasjon, trening og friluftsliv. Kanskje er det et hektisk hverdagsliv som gir oss et ekstra behov for også å senke tempoet og være tett på naturen. I kajakk går livet som i saktefilm. Man er til stede i øyeblikket, omgitt av frisk luft, himmel og hav, og bølgenes bevegelser. Dette er naturopplevelser som gir sjelero, fortsetter hun.

 -Ja, alt gir mening når jeg setter meg i kajakken her. Det er noe som skjer i samspillet mellom kajakken og meg når jeg sitter i havoverflaten. Jeg lærte å padle da jeg bodde i Danmark, da var veivalget til høyre eller venstre. Her kan man snike seg unna til en egen holme, eller oppdage nye steder. Jeg har padlet i 24 år, men jeg har fortsatt ikke sett alt, konstaterer Raisbæk.

– I kajakken oppdager man stadig nye perler, avslutter Askjem.

Ti tips til fra Færder Kajakk

  1. Vær gjerne flere når du er på kajakktur. Det gir økt sikkerhet.
  2. Ha mobiltelefon i helt vanntett pose festet til redningsvesten din. 
  3. Kle deg etter vanntemperaturen.
  4. Ha med ekstra klær og gjerne en fjellduk.
  5. Ha med ekstra mat og vann, pluss termos med noe varmt. 
  6. Husk lys i mørket. Ha gjerne refleks på årebladet. Det gir bedre synlighet.
  7. Sjekk vindforholdene før du legger ut på tur. 
  8. Fra kajakken er det vanskelig å få oversikt. Bruk kart og kompass. Bli kjent i skjærgården. 
  9. Husk at på sjøen du er som en myk trafikant uten fotgjengerfelt. Vær obs på båttrafikken.
  10. Start padleeventyrene med et introkurs. Det gir god læringskurve og gjør deg mye tryggere som nybegynner.  

Flere aktuelle saker