Den populære stillheten ved Verdens Ende

19. oktober 2021

Da Besøkssenter Færder nasjonalpark på Verdens ende startet med besøkstelling ble de overrasket over hvor mange som søkte mot kanten av havet. Og hittil i år viser tallene en vekst i besøkende. 

-Det skjer noe med folk når de kommer over haugen her på Verdens ende. Jeg kan se folk fisker opp mobiltelefonen fra lomma og tar bilder av det vakre de ser. Stegene deres blir litt roligere, og det ser ut til at skuldrene senkes. Kanskje er det den helt spesielle roen dette landskapet gir? Det undres Bente Molvig som er daglig leder på besøkssenteret. 

Fra kontorvinduet ser hun rett ut svabergene som er glattslipte av vær, vind og tidens tann. Det ikoniske vippefyret stedfester posisjonen om ikke den spesielle utsikten ikke skulle avsløre det hele for lenge siden. 

-Jeg lurer på hvor mange bilder som henger rundt om i hjem, på brudebilder eller fra søndagsturen med det motivet, sier Molvig å ser ned mot vippefyret. – Jeg må ha en av verdens flotteste kontorplasser, legger hun til.  

Da Molvig startet i jobben på nasjonalparksenteret i 2016 fikk hun høre at det var over 100.00 besøkende på Verdens ende. Det var før de tok i bruk teknologien for å få tallenes tale. 

-Jeg tenkte at det kanskje var en underdrivelse. Jeg tenkte at tallet nok var litt høyere, men at det skulle være så høyt, det overrasket meg. Det var fint å se, sier hun. 

Komplisert telling ved å ta i bruk mobilteknologi i et større område fra Havna hotell til Verdens Ende, vaske vekk fastboende og telling fra visse punkter, viste at nærmere 800.000 mennesker hadde tatt turen ut ytterst på Tjøme. 

-Det er jo fantastisk. For oss som har i oppdrag å spre kunnskap om nasjonalparken har vi mulighet til å nå veldig mange, og vi kan bidra til at de besøkende får en god gjesteopplevelse. 

Denne balansen mellom å la Verdens ende være et tilgjengelig sted man uforstyrret kan kjenne på roen, og et sted der det er opplevelser og kunnskapsformidling er Moldvig bevisst. 

-Veldig mange bare ser og nyter, trekker inn horisonten vippefyret, lyset og landskapet. Det skal de få lov til. Samtidig er vår jobb å skape nysgjerrighet og spre kunnskap om nasjonalparken de besøker. Vi har mye spennende på gang, sier hun entusiastisk før hun nevner i fleng. 

Utstilling «Ting om tang og tare» åpnet helt på tampen av mai. Der kan man se fotografier, film og tekst om temaet og man kan bli kjent med spennende tangprodukter i besøkssenterets butikk. 

Det planlegges også en liten skulpturpark i larvikitt nede ved parkeringsplassen ved inngangen til besøkssenteret. Som vil være med på å formidle geologien i nasjonalparken. Det vil også være nye formidlingsstasjoner inne med fokus på dyrene i havet. Den digitale utstillingen som normalt er i senteret tar en pause for å gi plass til nye prosjekter som passer bedre til tiden vi er i. 

– Vi vet også at de som er på besøk er opptatt av formidlingen ute. Derfor er vi veldig glade for at vi har fått på plass et sommerprosjekt der det er formidlere som er ute for å spre kunnskap. Ikke bare her på Verdens ende, men også Ildverket, Tønsberg gjestehavn og på Bolærne. Visste du at det ikke er noe tang i Norge som er giftig? Molvig spør engasjert.  

Hun snur seg mot restauranten som ligger med panoramavinduer vendt mot utsikten. Inne er det lunsjtid for sultne gjester. 

-Restauranten betyr også mye for opplevelsen av å være her ute. For mange betyr det litt å ha et slik samlingspunkt, det ser vi fra de gode besøkstallene også der. Det de har skapt her er veldig bra, sier hun. 

Potensialet er enda større. Da Nasjonalparksenteret gjennomførte en gjesteundersøkelse med 712 respondenter i sommer 2020 fikk de et kunnskapsgrunnlag som er viktig for god tilrettelegging for gjestene. 

-Der så vi at det ikke var så mange som hadde vært på restauranten. Til tross for at restauranten har meget gode besøkstall. De fleste savnet ikke så mye. De kom for natur og rekreasjonsopplevelser. Stillheten. Vi fikk også annen nyttig informasjon om at skilting, sykkelparkering, bedre parkeringsplasser og bedre avfallshåndtering var et ønske. På bakgrunn av det, og godt samarbeid med Færder kommune setter vi nå opp sykkelstativer som vi fikk penger til fra Sparebankstiftelsen. Færder kommune har tatt tak i avfallshåndtering. Vi jobber med skiltingen og kommunen bedrer kvaliteten på parkeringsplassen. Med andre ord: Vi har bedre kunnskap til å gjøre justeringer som igjen fører til gode gjesteopplevelser, forklarer Molvig. 

Tellingen av besøkende fortsetter i 2021, og tallene viser at det hittil i år er en vekst på antall besøkende. Nå går Bente Molvig og de andre ansatte på Besøkssenter Færder nasjonalpark en spennende sommer i møte. 

-Vi håper mange vil la seg fasinere av naturen her, og at flere vil få mer kunnskap om skjærgården vår. Det er god plass her hos oss. Selv med full parkeringsplass er det mulig å nyte roen og stillheten over kanten her oppe. Roen og stillheten har vært attraktivt i en årrekke, og jeg tror ikke det går over med det første, avslutter hun.

Besøkssenter

Besøkssenter

Verdens Ende

Bente Molvig

Bente Molvig

Daglig leder

Flere aktuelle saker