Blåhvalskjelett på 27 meter, Sven Foyn eller Prinsesse Kristina, malerier og installansjoner i hopetall og vikingskip i ekte forstand er bare en brøkdel av hva man kan opplever på Vestoldmuseene. Vi har vært så heldig og få prate med Lene Walle som er dirketør der.
Hva er navnet ditt og navnet på selskapet?
Jeg heter Lene Walle og er direktør for Vestfoldmuseene. Selskapet vårt heter Vestfoldmuseene IKS. Vi er eid av alle kommunene i Vestfold, i tillegg til Drammen kommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune, hvor fylkeskommunen er største eier.
Hva driver selskapet med?
Vi drifter museer over hele Vestfold, fra Larvik i sør til Berger i nord. Berger ligger i Svelvik som nå er en del av Drammen kommune, men vi har like fullt ansvaret.
Ellers har vi ansvaret for Gumserød gård, Herregården, Verksgården, Sjøfartsmuseet og Thor Heyerdahl-instituttet i Larvik. Hvalfangstmuseet, hvalbåten Southern Actor, vikingskipet Gaia, Vestfoldarkivet og fellesmagasin for alle museenes gjenstander i Sandefjord, Slottsfjellsmuseet og Haugar kunstmuseum i Tønsberg, Midgard vikingsenter og Munchs hus i Horten, og Aluminiummuseet og Jernverket Eidsfoss i Holmestrand.
Dette er et fantastisk knippe av steder og opplevelser som alle som bor i Vestfold, eller som besøker Vestfold, MÅ besøke! Og veldig mange gjør da også det. Nå er vi midt i koronaen som har hatt sine begrensninger på tilbud og besøk. Men når vi i sommer åpner opp alle tilbud igjen, så håper vi på besøksrekord! Alle må opp av sofaene og ut til museene.
Du kan selvsagt også oppleve oss digitalt. Både via våre nettsider og på sosiale medier er vi aktive og deler så mye vi kan!
Hva er historien til ditt selskap?
Vestfoldmuseene IKS ble dannet i 2009. I Norge har man de siste 20 årene arbeidet systematisk med å sammenslå museer slik at man får større og mer slagkraftige enheter som kan levere «mer og bedre» museum til alle våre brukere. I tillegg til å samle og ta vare på arkiver og fysiske gjenstander som viser hvordan mennesker lever og har levd, gir museene og arkivene dagens mennesker kunnskap og opplevelser som gleder og beriker. Vi har et viktig samfunnsoppdrag!
Hva tilbyr dere til sommeren?
I sommer er det mye på gang. I Tønsberg er det flere nye utstillinger du kan se, – både på Haugar kunstmuseum og på Slottsfjellsmuseet. På Haugar åpner vi i mai en retrospektiv utstilling av Svein Bollings malerier. Vel femti av hans viktigste arbeider vises hos oss, og vi gleder oss til å høre publikums respons. Vi har også store forventninger til at publikum vil sette pris på den andre sommerutstillingen som er av Astri Welhaven Heibergs malerier. Hun malte på tidlig 1900-tallet nakne kvinner i landskap, og brukte mye Tjøme og Hvasser som arena. Hun var forut for sin tid, og det blir spennende å høre publikums reaksjoner i dag.
På Slottsfjellsmuseet er det også to nye utstillinger denne sommeren, – i tillegg til alle de faste utstillingene, Slottsfjelltårnet og Klåstadskipet fra ca. år 900. Den første utstillingen som åpner i mai er om Vestfoldsbunaden. Den andre utstillingen åpner byjubileumshelgen 18.-20.06. Den forteller om norske borganlegg generelt og borgen i Tønsberg spesielt. For oss markerer den også etableringen av Norsk borgsenter på Slottsfjellsmuseet.
Hva er målgruppen for deres tilbud?
Våre målgrupper er flere. Vi har et særlig fokus på barn og unge gjennom hele året, da særlig via skolene. På sommeren er det barnefamilier, voksne fra nærområdet og tilreisende turister som vi ønsker å nå. I Vestfold øker befolkningen i sommermånedene på grunn av hyttefolket. Vi i Vestfoldmuseene vet å sette pris på dette og tar imot hyttefolket med åpne armer!
Hvorfor kommer folk til akkurat dere?
Det er fordi at vi tilbyr helt unike opplevelser! Hvor ellers i vår region får du profesjonelt kuraterte kunstutstillinger av høyt profilerte kunstnere? Hvor ellers kan du lære om og oppleve vikingtiden på nært hold? Og hva med hvalfangsthistorien, – når så du sist en gedigen blåhval henge i taket? Eller hva med Laurvigen grevskap? Har du besøkt herregården i Larvik i det siste? Også på Eidsfoss har vi mange aktiviteter i sommer som vil glede de besøkende. Ikke minst en ny utstilling om bl.a. Tønsberg- Eidsfoss jernbanen.
Hva er mest populært av deres tilbud?
Det er vanskelig å fremheve noe fremfor annet. Men vi ser av besøkstallene at Midgard vikingsenter og Haugar kunstmuseum besøkes av ekstra mange hver sommer. Jeg syns vi heller ikke skal glemme å nevne Munchs hus i Åsgårdstrand. Huset er det eneste gjenværende av husene Edvard Munch bodde i og det at Åsgårdstrand hadde en spesiell plass i hans kunstneriske virke. I år er det åpnet en ny digital opplevelse om Munchs liv og virke i Åsgårdstrand. Dra til Åsgårdstrands gamle rådhus i sommer for å oppleve denne!
Hvorfor er det mest populært?
Disse opplevelsene er lett tilgjengelige både for store og små, og man kan velge hvor lang eller kort tid man ønsker å være der, avhengig av hvor dypt man ønsker å gå inn i detaljene på de enkelte stedene. Og så gir det deg en god følelse å ha besøkt oss. Man har lært noe nytt, sett noe man ikke har sett før, – og forhåpentligvis delt opplevelsene med noen man setter pris på! Og du har garantert noe spennende å dele over grillen på kvelden.
Hva er det beste med være lokalisert i Færder og Tønsberg?
Vi er jo litt spesielle ved at vi er over hele Vestfold, men Tønsberg ligger i sentrum av vårt område og der har vi også to av de største anleggene vi driver. Både kommunene og besøkende er positive i Tønsberg og Færder!
Forventninger til sommeren som kommer?
Vi har store forventninger til sommeren! Vi planlegger for åpne museer, mange fine aktiviteter og mange fornøyde besøkende. Så krysser vi fingrene for at koronaen roer seg og at vi ikke får ytterligere nedstenginger. Vi har jo så utrolig mye å tilby.