-Havpadling gir mest glede

30. november 2021

padling på havet

Vinter er ingen hindring for ildsjelen Tine!
Hun loser alle deltakere gjennom en trygg og magisk padleopplevelse på vannet. Drømmer du om en ny hobby eller bare vil teste kan du det hos kajakkpadling.no. Vi har snakket med Tine som driver Kajakkpadling.no og fått mer informasjon.

snø og kajakk
kajakk
kajakk ibyen
kajakk og skjær

Hva er navnet ditt og navnet på selskapet?

-Jeg heter Tine Raisbæk og selskapet heter Kajakkpadling.no – Padleglede med Tine Raisbæk.
Jeg har ikke klart helt å slippe det siste – da jeg startet i 2009 med kurs – men kajakkpadling.no ble først meg i 2020.

Hva driver selskapet med?

-Kajakkurs, guidede turer og firmaevents.

Hva er historien til ditt selskap?

-Jeg prøvde havkajakk første gang på folkehøgskole i Danmark i 1996. Etter hvert ble jeg havkajakkinstruktør i Danmark, flyttet til Norge i 2005 for et friluftslivsstudie i Bø i Telemark og har siden funnet på unnskyldninger for å bli. Jeg har vært prosjektleder i 10 år for Telemarkspadler’n som var en padlekonkurranse på Telemarkskanalen med opp til 150 deltakere. Dette medførte også deltakelse på ulike konkurranser som Nøtterøy Rundt, Dalsland Kanotmaraton og Malmø 24 timer med rask kajakk eller surfski. Her har det vært spennende og delta, men for meg er det havpadling som gir mest glede, med muligheten til å dra på eventyr og oppdage nye steder.

-Siden 2009 har jeg holdt utallige kurs og det er ikke mye som gir meg mer glede enn å se mine kursdeltakere knekke koden til ny padleteknikk, oppleve padlegleden fra kajakk eller oppleve sitt første velt på en trygg måte. For meg er det viktigste at deltakerne får en trygg opplevelse og jeg har høyt fokus på sikkerhet i mine opplegg.

-Med meg har jeg flere dyktige folk, og dette gjør at jeg med litt tid til planlegging kan tilrettelegge for større grupper enn de 16 jeg har kajakker til selv. Et eksempel på dette er samarbeidet med Mynte Yoga og Elisabeth Sørum som gir morsomme muligheter for eventyr og å formidle padling på nye måter.

-I dag er jeg mye tyngre etablert i Færder/Tønsberg og klar for vinterpadling såvel som sommerpadling i 2022.

Hva tilbyr dere til de ulike sesongene?

-Jeg har nå mulighet til å jobbe med kajakkpadling hele året og det er jo en drøm!

-På sommeren har det dog gått i ett de siste årene, så da er det mye grunnkurs og introkurs, og noen få guidede turer. Jeg kommer med utstyr i bilen og tilhenger med 16 kajakker, så jeg er fleksibel på sted. Jeg har en rekke utgangspunkt jeg bruker mye, slik som Engø Gård, Tenvik og Klopp ved Tønsberg. Jeg elsker også å gå på oppdagelse andre steder, og er man tidlig ute kan man selv være med og bestemme tid og sted. På sommeren er det mange muligheter for å komme alene og bli inkludert i en gruppe med mange andre som kommer alene eller i par. Eller hvis man er en gruppe og har spesielle ønsker så skreddersyr jeg gjerne både tid, sted og innhold.

-På vinteren er det litt mindre kurs og litt mer guiding. Det er mye bedriftsgrupper og noen vennegjenger. På høsten når vannet fortsatt er ganske behagelig har jeg ofte også mer tid til individuelle kurs ved spesielle behov, vannskrekk eller rulle- og bølgekurs. En aktivitet som jeg unngår på sommeren er padling langs brygga i Tønsberg, da er det rett og slett for mye folk der. Utenom høysesong derimot er det helt unikt med Norges eldste by, brygga, domkirken og slottsfjellet på den ene siden og moderne arkitektur på Kaldnes når man snur seg. Ikke minst er det magisk når mørket senker seg og vi finner frem hodelykter og ser byen lyse opp.

-Om høst og vinter er jeg også ved mitt eget lokale på Tenvik, hvor jeg kan ta imot gjester inne, fikse kaffe og kanskje like viktig – låne bort toalett😉 Her er tur til Veierland og Østerssafari i kajakk som flotte høstaktiviteter.

-Det er noe eget å sige over vannflaten vinterstid. Kanskje blant snødekte svaberg og med isflak drivende rundt. Man er også overraskende komfortabel i tørrdrakten, med lue på hodet og hendene pakket inn. Lyset er jo også i en helt egen kategori.

-Soloppgangspadling er også en vakker start på dagen. Eller solnedgang avhengig av hvilken side av Færder man velger seg.

Hvem er målgruppen for deres tilbud?

-Alle som er nysgjerrige på kajakk og ønsker en innføring hvor de tas på alvor og får utstyr som passer både for kroppen og temperamentet.  Det er stor forskjell på kajakker, men det er vanskelig å gjennomskue når man er helt fersk. Hos meg er det mulig å få prøvd forskjellige og nå har jeg 24 kajakker totalt. Så på et grunnkurs vil det være mulighet til å få testet ut forskjellig, i tillegg til annet kvalitetsutstyr.

-Jeg har familiekurs og teknikkurs, samt planlegger rullekurs, men majoriteten av deltagerne viser seg å være damer fra 45-65 år som har lyst å teste ut om dette skal være den nye hobbyen. Når det er sagt har jeg hatt deltakere som debuterte i en alder av 83 også, så har noen lyst, så får vi det nok til.

Hvorfor kommer folk til akkurat dere?

-Jeg tror vi har klart å signalisere ett høyt fokus på trygghet og sikkerhet. Vi skal absolutt gjøre deltakerne til trygge padlere som takler litt vær, men det skal gå i et tempo hvor alle kan følge med. Jeg bruker tid på å teste balanse på alle før start, og jeg står i vannet når vi skal trene på velt helt på slutten. Jeg mener man kan få mye glede av å padle om man får basisteknikken på plass og opplever trygghet.

-Jeg tror også at mange setter pris på at kursene er på flere steder. Da slipper man å kjøre langt. I noen tilfeller kan man selvfølgelig også velge et område for å rett og slett få opplevd det fra vannet.

Hva er mest populært av deres tilbud?

-De siste to årene har introkurs på 4 timer vært utrolig populære. Her får man sjekket ut om kajakk er gøy -det er det, og får en kjapp innføring i teknikk.  Grunnkurs på 16 timer anbefales også, og mange setter pris på mulighet til å fordype seg og få repetisjoner på dag to. Et pluss er også å få legge inn en overnatting i vakre Færder.

Hvorfor er det mest populært?

-Jeg tror mange rett og slett har lyst å lære, kjenne at de mestrer kajakken og få noen tips før de kjøper.

 

Hva er det beste med være lokalisert i Færder og Tønsberg?

-Skjærgården har jo så uendelig med padlemuligheter at jeg aldri går lei. Det finnes alltid steder som oser idyll og virker uberørte selv i travleste sesong. Geologien er rå og Verdens Ende med turen forbi Via Ferrata på Aktiv Fritid er jo ganske unik. Fyrene, øyene og historiene om folket i Færder og Tønsberg gjennom tidene gir masse inspirasjon til padlingen. Dyre- og fugleliv gir mange flott opplevelser og det er enkelt å anbefale andre ting å gjøre etter padlingen.

-Så er det også veldig gøy med gode samarbeidspartnere som Havna Hotell og Engø Gård og jeg håper Færder kommune fortsetter å støtte opp under lokalt reiseliv så det blir enda flere spennende tilbud.

Forventninger til sesongen som kommer?

-Det er jo ufattelig spennende hvordan reisevanene blir etter korona, eller om det blir enda en sommer i Norge. Jeg tror at enda flere får øynene opp for padling og at et godt tilbud vil sikre at enda flere får lyst til å oppleve skjærgården helt i vannoverflaten. Når det først åpner så håper jeg at også danskere og andre fra utlandet forstår hvilken perle som ligger bare en time fra Colorline i Larvik.

 

Hvis du blir like inspirert til å prøve en padletur i nærområdet som vi ble, anbefales det på det sterkeste å prate med Tine.

Tine Raisbæk

Tine Raisbæk

Kajakkinstruktør og driver

Flere aktuelle saker